Hoe kies ik de juiste klysmaset?

Er is een koophulp gemaakt in de webshop om stap voor stap tot de juiste aankoop te komen. Deze koophulp is bedoeld voor eenieder die nog nooit een darmspoeling heeft gedaan.

Ik wil een klysmaset die gemakkelijk in gebruik is. Welke moet ik dan kopen?

Er is niet veel verschil in gebruiksgemak tussen de klysmasets. Alleen de klysmaset met de witte kan moet nog even gemonteerd worden. Het gebruik is verder hetzelfde.

Hoe weet ik welke accessoires ik nodig heb?

In principe is elke set compleet. Dit zal voldoen voor sporadisch gebruik. Wilt u het wat vaker doen, dan zult u merken dat enkele artikelen het comfort aanzienlijk verhogen. Denk hierbij aan flexibele canules en vele andere hulpmiddelen.

Ik ben bang dat het inbrengen pijn doet of dat ik mezelf beschadig. Hoe zit dit?

De eerste keer zal het wellicht vreemd zijn om iets via de anus in te brengen. Wanneer u echter ontspant zult u zien dat dit absoluut niet pijnlijk is. Daarna kunt u de canule rustig aan nog iets verder naar binnen duwen. Wanneer u tegen uw darmwand aanzit zult u dit voelen, net zoals wanneer u met de canule op uw onderarm duwt. Dit doet geen pijn, maar u voelt het wél. Als u niets doet wat pijn oproept, dan zult u ook niet gemakkelijk schade aan uw lichaam kunnen veroorzaken.

Kan de canule gemakkelijk uit de anus verwijderd worden?

Ja, deze zal er gemakkelijk uit glijden. Indien de canule nat is geworden dan kan deze er ook spontaan uit glijden. Hier zult u even alert op moeten zijn. Zonodig kunt u een canule met oppompbare ballon kiezen, die in de darm blijft hangen. Op elk gewenst moment kunt u deze weer leeg laten lopen. Dit is een heel gemakkelijke handeling.

Hoe weet ik wanneer ik de darm moet legen?

Dit voelt hetzelfde als wanneer uw lichaam aangeeft dat u naar het toilet moet.

Kan ik een fout maken in de procedure, zodat mijn badkamer helemaal vuil wordt?

Ja, in theorie zou dit goed kunnen. Immers, de darm staat onder spanning en er kan veel waterige ontlasting uitlopen. Het is daarom raadzaam de eerste keer op het toilet te starten, zodat u weet hoe uw lichaam reageert en hoe de procedure in zijn werking gaat. In de handleiding staat precies beschreven wat u het beste kunt doen. Wanneer u overstapt op een liggende spoeling dan zult u alert moeten zijn op het moment dat u met een volle darm naar het toilet of de toiletemmer gaat. Het staan en lopen veroorzaakt een extra prikkel om te willen ontlasten. Om die reden is het aan te raden de afstand tussen matras en toilet(-emmer) zo klein mogelijk te houden. Zorg desnoods voor een stuk plastic of doeken om een en ander op te kunnen vangen.

Als ik de spoeling op bed wil doen, hoe voorkom ik dan dat e.e.a. vervuild raakt?

Op het bed kunt u onderleggers plaatsen. Deze lekken niet door en kunnen na gebruik weggegooid worden. Naast het bed kunt u een toiletemmer plaatsen zodat u geen grote afstanden tot het toilet hoeft te overbruggen. Houdt zonodig enkele handdoeken in de buurt voor het geval er toch een ongelukje gebeurt.

Wat gebeurt er als ik teveel water naar binnen laat? Loopt het dan terug? Kan dit kwaad voor mijn darm?

Het zal niet snel gebeuren dat er teveel water naar binnen gaat. De darm zal zelf aangeven wanneer het voldoende is door middel van lichte krampen. Als de kramp verdwijnt, kan er nog iets meer naar binnen. Als de kramp blijft, is er voldoende water in de darm. Daarnaast kan de darm ook reageren met weerstand door het teveel er direct weer uit te laten lopen. Dit alles kan geen kwaad voor de darm. Het lichaam ‘regelt’ als het ware zelf wel hoeveel het verdraagt.

Ik krijg de canule niet in de anus geschoven. Wat moet ik doen?

Je kunt de canule even insmeren met een beetje kokosvet. Dat glijdt gemakkelijker. Inbrengen hoeft absoluut niet pijnlijk te zijn.

Hoe diep moet ik de canule inbrengen?

Het is alleen van belang dat het uiteinde ver genoeg is ingebracht zodat deze niet uit de anus glijdt. Dieper inbrengen is niet nodig, de vloeistof zal uit zichzelf haar weg wel zoeken. Diep inbrengen zorgt er soms voor dat uw canule verstopt raakt en kan ook druk geven op de darmwand. Dat is niet wenselijk.

 Er gaat geen vloeistof door de canule, terwijl ik deze heb ingebracht.

Trek de canule een stukje terug, waardoor er meer ruimte ontstaat. Controleer desnoods nog eens of de canule niet verstopt is door ontlasting.

 Mijn ontlasting komt niet los en ik blijf een vol gevoel houden.

Doe wat rek-, torsie- en buigoefeningen om je darmwerking te bevorderen en blijf in de buurt van het toilet of toiletemmer. Het is normaal om jezelf meerdere keren achter elkaar een klysma  te geven.  Neem de tijd.

 

Hoe vaak moet ik spoelen?

Afhankelijk van je motivatie, maar in principe net zolang tot het spoelwater schoon is. De één doet liever 3 keer een klysma van 2 liter, de ander geeft de voorkeur aan 10 spoelbeurten van een halve liter.
 

Na het spoelen met een klysma, heb ik een katerig gevoel gehad. Hoe kan dit?

Net als bij het stoppen met roken, kan het plotseling loslaten van gifstoffen tot hoofdpijn en een katerig gevoel leiden. In dit geval is het goed door te gaan totdat de hoofdpijn verdwijnt. Zijn de klachten echter dusdanig ernstig dat u liever wilt stoppen, doe dat dan ook; om het lichaam niet plotseling bloot te stellen aan teveel gifstoffen.

Wat kan ik verwachten aan lichamelijke reacties tijdens en na de spoeling?

Voor het lichaam is het natuurlijk geen gebruikelijke ervaring. Tijdens het spoelen zal er druk ontstaan in de buik en zal uw buik gaan opzetten. Meestal koelt het lichaam ook vrij snel af, omdat u deels ontkleed bent en mogelijk op een koude badkamervloer bezig bent.

Zodra de vloeistof de darm inloopt kan het reageren met krampen. Dit voelt alsof u diarree hebt.

Het is belangrijk om dit als signaal op te merken maar er verder niets mee te doen. Adem rustig door. U zult merken dat de kramp weggaat en dat uw darm meer water kan opnemen. Wanneer uw darm vol genoeg is, zal de kramp blijven en uw buik strak gaan staan. Ga niet zolang door dat het echt pijn gaat doen, dat is niet nodig. U kunt nu de vloeistof lozen, zonder te persen. Hierdoor voelt u direct weer verlichting. Na het lozen kan er nog eens kramp ontstaan en zal blijken dat uw darm nog eens vloeistof wil lozen. Blijf in de buurt van het toilet, dit kan zich enkele malen herhalen.

Hoe weet ik hoeveel water ik in m’n darmen moet toelaten?

Dit wordt door jouw eigen lichaam bepaald. Het enige juiste antwoord is dan ook: je voelt zelf hoeveel water je darmen kunnen verdragen. Het klysma is zo ontworpen dat je een groot waterreservoir hebt en gemakkelijk de watertoevoer kunt regelen. Hoe hoger de zak of kan staat/hangt, hoe sneller de vloeistof zal stromen. Met het kraantje regel je de inloopsnelheid. Dit maakt het gemakkelijk om je te ontspannen en te voelen wat je lichaam aankan. Vertrouw daarom op je eigen lichaam en neem de regie over de watertoevoer.
 

Ik kan niet goed bij het kraantje komen om deze te bedienen.

Schaf in dat geval een flexibele canule aan met de grootste lengte. Hiermee komt het kraantje dichter in handbereik. Bovendien is een flexibele canule prettiger in gebruik wanneer het moeite kost het kraantje te bedienen.
 

Hoe lang worden er darmspoelingen gedaan?

Hippocrates, in de 4e en 5e eeuw voor Christus, gebruikte de klysma’s bij koorts en andere gezondheidsklachten. Ook de Grieks-Romeinse arts Claudius Galenus, die rond het jaar 200 leefde, was een groot bewonderaar van Hippocrates en zag het nut in van klysma’s. Naast water schreef hij behandelingen voor met verschillende uittreksels van honing, kruiden en olie.

De Essenen, 3e eeuw, stelden: ‘ de onreinheid binnen is groter dan de onreinheid buiten. Hij die slechts de buitenzijde reinigt is als een grafkelder, die aan de buitenkant mooi beschilderd is maar van binnen vol zit met vreselijke onreinheid en gruwelen’.

Ook vroege Afrikaanse volkeren, waaronder Nigerianen, maakten graag gebruik van het klysma. In Ivoorkust gebruikte men een kalebas gevuld met water. Andere Afrikaanse stammen gebruikten een holle koeienhoorn.

Sindsdien  is het gebruik steeds algemener bekend geworden en is het een artikel wat in veel huishoudens zijn nut heeft bewezen.

naar thuiswinkel Lekker in m'n vel
naar thuiswinkel Lekker in m'n vel